KNÄCK

dessert/baka/godis / Permalink / 0
 
Nu är den sista tentan gjort för terminen och jag kan pusta ut och fokusera inför jul Det är nästan att jag saknar tiden när jag var liten och tyckte att tiden fram till jul gick alldeles för sakta och inte som nu när jag känner att jag inte har någon tid alls.
 
Men det första jag gjorde var knäck. Knäck är något av favorit julgodiset och något som jag försöker göra varje år, eftersom jag älskar knäck så mycket. Jag ville inte ha för många i år utan det fick räcka med ca 20-30 stycken.
 
Jag började med att hälla i 0,5 dl socker, 0,5 dl sirap och 0,5 dl grädde i en kastrull och koka upp. Under tiden bör man ha fingrar, husdjur och barn långt borta från spisen eftersom knäck smeten kan orsaka svåra bränn skador. Det här momentet tycker jag är jättetråkigt eftersom man måste röra och röra tills det blir knäck, så att smeten inte bränns fast. När det blir lite mjukare, så har jag i en bit margarin i och rör runt. När jag tycker att det känns kladdigt, så tar jag bort kastrullen från spisen och börjar hälla upp i formar med små skedar. Om det blir för stelt, så brukar jag koka upp knäck smeten igen med lite grädde och röra om.
 
När det är klart, brukar jag koka upp skedar, kastrull oc slev i vatten för att lösa upp kvarvarande knäck. Jag brukar sen hälla ut vattnet när det har kokat och spola med kallt vatten.
Till top